Jonas Haglund. Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radio.
Jonas Haglund. Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radio.

Snart premiär för Solsta Fatbike Marathon

3:25 min

Om knappt tre veckor arrangeras Solsta Fatbike Marathon. Ett motionslopp för fatbike på snö.

Solsta Fatbike Marathon är ett unikt cykellopp på 21 km enbart för fatbike (cyklar med bamsestora däck). Loppet kommer att ha gemensam start med Mattila Ski Marathon, ett av Värmland största skidlopp. Cykelbanan är yttervarvet på Mattila Ski Marathons bana och är ett motionslopp med gemensam start.

Loppet arrangeras av Mattila IK och Östmarks IF och Jonas Haglund är en av entusiasterna.

– Vi har i dagsläget har lite över 20 anmälda. Om det varit en normal cykeltävling hade man kanske tyckt att detta varit en misslyckande, men för oss är det succé, säger Jonas Haglund.

Hur stor är egentligen fatbike-sporten?

– Det är ju jättelitet. Fatbikeåkarna i Värmland kan vi kanske räkna på två händer - men det är det som är fascinerande.

Loppet anordnas i samband med Mattilla Ski Marathon. Har det betydelse för hur många som anmäler sig till ert lopp?

– Nej, fatbikeåkarna hade nog kommit ändå. Men jag tror kombinationen är bra. Antalet åskådare kanske ökar för de kan kolla på skidor samtidigt som de tittar på cykelloppet, säger Jonas Haglund.

En dröm är att köra SM i Mattilla.

– Jag har varit i kontakt med förbundet om det. I år är det motionslopp, nästa år kanske det blir en tävling, kanske SM. Det är i alla fall tanken, säger Jonas Haglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista