Lars Ohly och Håkan Svenneling (V). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Lars Ohly lämnar Vänsterpartiet. Håkan Svenneling (V) tycker det var helt rätt. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Svenneling om Ohlys avhopp: Inget jag väntat mig

1:59 min

Tidigare ledaren för Vänsterpartiet, Lars Ohly, lämnar partiet. Detta på grund av att han är missnöjd med hur partiet hanterat att han anklagats för sexuella trakasserier. Håkan Svenneling (V) förvånades av beskedet.

Vänsterpartiets förre ledare Lars Ohly lämnar partiet i protest mot att partiledningen stängt av honom från partiets aktiviteter efter anklagelser om sexuellt ofredande.

– Det har inte varit ett lätt beslut men jag kan inte med självrespekten i behåll vara kvar i ett parti som förhindrar att jag är kvar på samma villkor som alla andra och som visat en förfärande brist på fingertoppskänsla, samt feghet, säger Lars Ohly till Ekot.

Bakgrunden är att en kvinna har anklagat Lars Ohly för att ha ofredat henne sexuellt på en partifest i oktober förra året.

Håkan Svenneling (V) från Karlstad sitter i riksdagen. Han förvånades av Lars Ohlys beslut:

– Man blir ju alltid förvånad när en så mångårig medlem lämnar partiet. Det var inget jag väntade mig.

Men var det rätt att stänga av honom från era arrangemang?

– Jag tycker att det var rätt beslut att han blev avstängd. Det är viktigt att alla kvinnor i Vänsterpartiet är trygga när man är på partiets arrangemang. I och med att Lars har anklagats för att ha begått närmanden mot kvinnor som inte velat detta är det rimligt att man stängde av honom tills vidare, säger Håkan Svenneling (V)

Lars Ohly nekar till anklagelsen men har bett om ursäkt för att han enligt egen utsago varit "alltför närgången och efterhängsen" mot kvinnan. Saken polisanmäldes men polisen fann inte skäl att gå vidare med ärendet.

Efter polisanmälan har partiet portat Ohly och, som han själv säger, inte gjort en egen utredning eller pratat med honom. Borde man inte ha gjort det?

– Man har pratat med Lasse om att han inte är välkommen på partiets arrangemang. Sen är det inte Vänsterpartiets sak att göra en rättslig bedömning. det är polisens uppgift. Men det här får han ta upp med partiledningen, säger Vänsterpartiets riksdagsledamot på Värmlandsbänken Håkan Svenneling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista