Hamed Ramezani. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
Hamed Ramezani. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Åldersbedömningar skapar problem för ensamkommande

1:43 min

Metoderna för åldersbedömningar av ensamkommande har fått stark kritik, bland annat av en rättsläkare som arbetat med bedömningarna. En av de som påverkats av bedömningarna är Filipstadsbon Hamed Ramezani.

En av de som har fått sin ålder både upp- och nedskriven efter undersökningar på Rättsmedicinalverket är Hamed Ramezani som bor i Filipstad.

Följden har blivit att han tvingats flytta flera gånger, berättar han:

– Först bodde jag i Filipstad och då var jag 15-åring. Efter ett år bestämde de att jag var 18-åring. Jag blev tvingad att flytta från Filipstad till en kompis.

Efter ytterligare sex månader fick Hamed Ramezani åldern bestämd till 16 år. Då flyttade han tillbaka till sitt HVB-boende i Filipstad.

Efter det sista beskedet har kommunen beslutat att Hamed Ramizani inte behöver flytta från HVB-hemmet igen.

Viktoria Sterner har jobbat med ensamkommande i Filipstad och är även med i nätverket vistårinteut. Efter kritiken mot undersökningarna vill hon se en förändring:

– Gör om och gör rätt. Ungdomarna som är bedömda och varit här i flera år borde få flyktingstatus och tillfälligt uppehållstillstånd. Allt för att de ska kunna fullfölja sina studier och få möjlighet att skaffa ett arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista