Nätpoker. Foto: Erlend Aas/Scanpix Norge/TT.
1 av 2
Sedan årsskiftet ingår spelmissbruk, till exempel genom nätpoker, i socialtjänstlagen. Foto: Erlend Aas/Scanpix Norge/TT.

Efter lagändring: nu ska kommunerna hjälpa spelmissbrukare

2:14 min

Sedan nyår har människor som har problem med spel om pengar rätt att få hjälp av kommunen, efter en lagändring. I Karlstad kom fyra ansökningar om hjälp för spelproblem in redan under första veckan.

Problemen rör bland annat nätpoker, berättar Jörgen Widing, ärendehandledare på vuxenavdelningen inom arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Karlstad.

– Sedan är det så med spel, att oftast håller man inte bara på med pokerspel, utan det är odds och trav och lotto och allt som går att spela på, säger han till P4 Värmland.

Men spelet på nätet, ser du faror med det, en ökad risk att man hamnar i ett beroende?

– Ja, eftersom man får resultaten så snabbt, det blir en kick. Det är det beroendeproblematik är, att man får en kick och fastnar i det, man försvinner från omvärlden när man spelar.

Sedan årsskiftet ingår ansvaret för spelmissbruk i socialtjänstlagen. Spelmissbruk likställs med missbruk av alkohol och droger, och kommuner och landsting är skyldiga att erbjuda stöd och vård.

Jörgen Widing berättar vilken hjälp kommunen ger:

– När man hör av sig hit utreder vi hur det har sett ut, hur har man spelat. Gör en kartläggning och utredning. Sedan när det gäller stöd har vi behandlingskonsulenter som har varit på utbildning runt spel, där man kan få längre stödsamtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista