En fastighet i centrala Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Christian Norlin, kommunpoliker i Karlstad för Socialdemokraterna. Foto Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
2 av 2
Christian Norlin, kommunpoliker i Karlstad för Socialdemokraterna. Foto: Foto Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.

Karlstad nära få det första egna HVB-hemmet

1:37 min

Karlstads kommun planerar för att öppna det första egna HVB-hemmet. Kostnaden för att köpa och renovera en fastighet i centrala Karlstad landar på 25 miljoner kronor.

Förslaget om att köpa en fastighet i Tingvallastaden i centrala Karlstad kommer upp på kommunstyrelsens bord på den 16 januari. Kommunstyrelsen väntas säga ja till förslaget som innebär att fastigheten köps för 22 miljoner och sedan renoveras/ändras till en kostnad av tre miljoner kronor.

Fram till idag har kommunen valt att placerat de som behöver stöd hos externa aktörer.

 – Framförallt är det bra för våra ungdomar som nu kan få vård på hemmaplan. Det är också positivt då det kommer att anställas personer som bor och verkar i Karlstad där de betalar skatt. Sen tror vi att kostnaderna kommer att minska. Vi tror vi hämtat hem köpeskillingen på två år, säger Christian Norlin (S) som är ledamot i arbetsmarknads-och socialnämnden och kommunstyrelsen

Enligt Christian Norlin betalar Karlstad idag cirka 30 miljoner kronor årligen till externa aktörer. Med ett eget HVB-hem (med 10 platser) landar kostnaden på cirka 10 miljoner kronor årligen.

När flyttar de första ungdomarna in?

– Jag kan inte svara på det eftersom det måste göras ombyggnader. Men det kommer att ske i närtid, säger Christian Norlin.

Frågan ska alltså upp på kommunstyrelsens bord nästa vecka. Frågan ska sedan slutligen avgöras i Kommunfullmäktige. Men innan några boende kan flyttas in måste bygglovsprocessen vara avklarad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista