Erik Hjorth, konstnär. Foto Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Erik Hjorth, konstnär. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.

Erik Hjorth förverkligar konstnärsdrömmen - nästan

Erik Hjorth: "Jag är en bit på vägen"
3:12 min

2016 blev graffitimålaren Erik Hjorth från Karlstad känd för en bredare publik genom SVT:s Konstnärsdrömmen. Och nu gör han sin allra första separatutställning.

Konstnärsdrömmen i SVT var ett program där oetablerade konstnärer fick tävla om titeln Sveriges bästa amatörkonstnär. Graffitimålaren Erik Hjorth från Karlstad klev in i tävlingen och hade ingen större erfarenhet om de flesta tekniker - men gjorde avtryck även om han inte vann. Ett och ett halvt år senare är det dags för hans första egna utställning, på Galleri Bergman i Karlstad.

– Det känns lite halvt absurt. Det känns coolt, säger han.

Oljefärgen rör han inte - men akvarellfärgen har blivit en stor del av nya utställningen. Men om Konstnärsdrömmen har gått i uppfyllelse är inte helt klart.

– Jag är på god väg i alla fall. Ska man snabbspola ett år tillbaka så lever jag en konstnärsdröm, men jag vill nå ännu längre fram, säger Erik Hjorth.

Efter utställningen väntar nästa uppdrag - att få måla en hel vägg på Stadsbiblioteket i Karlstad. Och då är mormor Sif Bredin, som också var konstnär, en stor inspirationskälla.

– Mormor jobbade där, och hon målade väldigt spännande och ganska likt mig, så varför inte måla en av mormors bilder där? Hon ligger nog där uppe och njuter om jag gör det, det tror jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".