Inchcknngsskylt flygplatsen i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Hans Wennerholm, vd Karlstad Aiport. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
2 av 2
Hans Wennerholm, vd Karlstad Aiport. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

Höjd flygskatt stoppar linjen Karlstad-Alicante

Hans Wennerholm: Tyvärr försvinner de från Karlstad
0:58 min

Norwegian meddelande idag att linjen Karlstad-Alicante läggs ner i år.

– Norwegian skulle gärna vilja fortsätta satsa på och utveckla linjenätet till och från Karlstad, men med en flygskatt blir det dessvärre för kostsamt för oss att upprätthålla linjen Karlstad–Alicante, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef på Norwegian, i ett pressmeddelande.

Den nya flygskatten (1 april i år) innebär att flygbolagens kostnader per enkelresa höjs. För Alicante medför skatten en extra kostnad på 60 kronor för en resa, enligt regeringens förslag.

– Det blir väldigt dyrt för en familj. Vi kan inte heller föra över beloppet på resenärerna, det är en stor apparat, fortsätter Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Norwegians besked togs emot med allt annat än glädje i Karlstad idag:

– Det är ett lågprisföretag och konkurrerar med priset och det är klart att skatten innebär ökade kostnader för till exempel en barnfamilj. Tyvärr så drar dom sig från Karlstad, säger Hans Wennerholm, vd på Karlstad Airport, till P4 Värmland.

Är det risk för att fler linjer påverkas?

– Vi har inte fått några sådana signaler, säger Hans Wennerholm.

Norwegians linje Karlstad-Las Palmas påverkas inte av dagens beslut.

Fotnot: Efter vår ursprungliga publicering framkom att en uträkning av flygskatten som flygplatsen skrivit om i ett pressmeddelande inte stämde och summan har korrigerats i den här artikeln. 

På onsdagen bad Karlstad Airport om ursäkt i ett mejl. 

– Jag ber om ursäkt för att vi gick ut med fakta som var fel. Det var slarvigt och det är tråkigt om detta orsakat problem för er. Ett uppdaterat pressmeddelande ligger nu på vår Mynewsdesk och det är naturligtvis så att ni ska kunna lita på den information som vi skickar ut i framtiden, skriver Åsa Jernfält, kommunikationsstrateg på flygplatsen. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".