Ungdomar som tränar fotboll. Foto: Jon Olav Nesvold/TT.
Foto: Jon Olav Nesvold/TT.

Förslag: Ideella tränare bör arvoderas

1:10 min

Ideella tränare behöver utbildas för att inte hota kvalitén inom barn- och ungdomsidrotten. Marie Hedberg, lektor i idrottsvetenskap vid Linnéuniversitetet, tror att arvodering kan vara en hjälp - men det möts av skepsis på Värmlandsidrotten.

Studien "Idrottens tränarutbildning - kartläggning och analys" som gjordes på uppdrag av riksidrottsförbundet som en del av deras arbete med strategi 2025.

Marie Hedberg vid Linnéuniversitetet har, tillsammans med Joakim Åkesson, gjort studien. I undersökningen har 3 000 tränare deltagit, nästan 2 000 av dem tränar barn upp till tolv år. Där upplever bara hälften att dom har stor kunskap inom pedagogik, och bara en tredjedel att dom har stor kunskap inom fysiologi (31 procent) medan 38 procent upplever att dom har stor kompetens inom psykologi.

Då föreslår ni att man ska arvodera tränare. Varför?

– Det kan ju vara ett sätt att lättare kunna ställa högre krav, säger Marie Hedberg.

Per Dalebjer, idrottschef på Värmlandsidrotten, är skeptisk till arvodering:

– Det kostar pengar och jag vet hur verkligheten ser ut. Vart ska pengarna tas ifårn och kommer det att innebära att många inte kommer att kunna vara med, så är detta fel väg att gå, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista