En skolskjuts. Foto: Janerik Henriksson/TT.
Barn som åker skolbuss mår bättre och presterar mer visar ny avhandling. Foto: Janerik Henriksson/TT.

Låt barnen ta skolbussen - mår bättre och presterar mer

2:22 min

Om barn tar sig till skolan på egen hand mår de bättre och presterar mer. Det visar en ny avhandling från Karlstads universitet.

Det är en ny doktorsavhandling från Karlstads universitet som visar att valet av transportsätt till skolan påverkar hur de mår och vad de lyckas prestera i skolan.

– Barn som inte reser självständigt, det vill säga med föräldrars översikt, förlorar naturliga möjligheter att utforska sin närmiljö och att interagera med kompisar på egen hand. Det leder till att de blir mindre självständiga och trygga i sin närmiljö, säger Jessica Westman, doktor i psykologi vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet

Hennes studier visar att barn mår och presterar bättre när de får gå, cykla eller åka buss till skolan. Trots detta väljer allt fler föräldrar att skjutsa sina barn med bil.

– Föräldrar väljer bil av praktiska skäl. Till skillnad från föräldrar i andra länder så anser många svenska föräldrar att vägen till skolan är trygg och lämplig för barn att färdas på självständigt. Ändå väljer de bilen, säger Jessica Westman.

LÄS Jessica Westmans avhandling.

Avhandlingen visar att barn som är aktiva under sina skolresor är gladare och nöjdare än de barn som sitter tysta för sig själva eller halvsover i bilen. Aktiva barn presterade också bättre på ett test som genomfördes när de anlände till skolan.

– En skolresa är en möjlighet för barn och ungdomar att ägna sig åt aktiviteter som gör att de blir pigga och glada vilket kan lägga grunden för hur man mår resten av dagen. Måste man ändå åka bil – se till att ha roligt med ditt barn och gör resan till en trevlig stund för umgänge. Det är nog mitt bästa tips för bilburna föräldrar, säger Jessica Westman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista