HG Storm. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
HG Storm. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Psykologen om hur du shoppar dig lycklig

8:56 min

Går det att shoppa sig lycklig? Ja, om du gör på rätt sätt, svarar radiopsykolog HG Storm. Men akta dig för att bli en shopaholic!

Kanske har du gjort av med rekordmycket pengar i julhandeln och vill tröstshoppa såhär i januari. Det måste inte vara fel, menar radiopsykolog HG Storm.

– Jag har läst en rolig amerikansk psykologisk studie på köpbeteende - och man kan visst köpa sig lycklig. Bara man ligger i takt med sin personlighet, så man vet vad man verkligen vill ha, säger HG Storm.

Men det finns rejäla fallgropar när det handlar om att shoppa loss.

– Det jag ser som ett bekymmer är de snabba kickarnas liv. Jag träffar mycket folk som får problem för att de handlar för pengar som de inte har. Det är som att kissa ner sig - det är varmt en liten stund - men kallt väldigt länge, säger HG Storm.

I en debattartikel i Dagens Nyheter drar en docent i företagsekonomi paralleller mellan den ökade konsumtionen i samhället och den ökande psykiska ohälsan - vad tror du om det?

– Jag blev överraskad av det. Vi behöver fundera på varför ungdomar mår så dåligt. Identitetsbygget som man håller på med på högstadiet, när man ska ta reda på vem man ska bli med krav från föräldrar och kanske mer krav på sociala medier också. Samtidigt är frigörelsen att välja kläder och bli en del - och samtidigt är det en ekonomisk fråga. Det är en svår balansgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista