Statsminister Erna Solberg
Norges statsminister Erna Solberg. Foto: Marit Hommedal/TT

Klart med ny norsk regering

De tre partierna har inte en majoritet i Stortinget
1:20 min

I Norge ska tre borgerliga partiledare nu vara eniga om grunderna för ett regeringssamarbete. Men ännu är få detaljer kända.

De formella förhandlingarna om en ny norsk regering kom igång för tio dagar sedan. Sedan valet i september i fjol sitter tvåpartikoalitionen med Høyre och Fremskrittspartiet kvar, men även liberala Venstre vill nu in i regeringen.

Enligt norska NRK är de tre partiledarna Erna Solberg, Siv Jensen och Trine Skei Grande nu eniga om grunden till en regeringsplattform. Det ska återstå en del frågetecken att räta ut, men partiernas styrande organ är kallade till möten i helgen för att ta ställning till partiledarnas förhandlingskompromiss.

Statsminister Erna Solberg har varit tydlig med att fördelning av ministerposter kommer först efter att partierna har enats om en plattform för regeringssamarbetet.

Framför allt Venstre och Fremskrittspartiet står traditionellt långt från varandra i tunga politiska frågor som oljeproduktion, klimat och invandring. Det är oklart hur, eller ens om, partiledarna har lyckats jämka där.

De tre partierna har tillsammans 80 av de 169 platserna i Stortinget, alltså inte en majoritet. En eventuell trepartiregering väntas i första hand söka stöd hos mittenpartiet Kristelig Folkeparti för att få igenom statsbudgeten och andra tunga politiska frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".