Aktuella ämnen märks alltid på knutfesten. Här den vita älgen och en fotograf.
1 av 2
Aktuella ämnen märks alltid på knutfesten. Här har systrarna Alva, Elin och Emma klätt ut sig till den vita älgen och en fotograf. Trion vann pris för bästa utklädnad. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio Värmland.
En julgran minglade runt på knutfesten.
2 av 2
Julgranen Sofia minglade runt på knutfesten. Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio Värmland.

Knutfesten i Munkfors - en hotad hundraåring

Peter Ingmarsson: Det fattas folk som ställer upp
5:05 min

I över 100 år har tjugondag knut firats i Munkfors. På knutfesten dansar man ut julen och klär ut sig och intresset brukar vara stort. Men nu väcks en oro för hur länge traditionen kan hålla i sig.

– Problemet är att få sådana som ställer upp. Det behövs enormt mycket människor som jobbar i förväg med det här. Det går åt 15-20 personer som jobbar heltid med det här under några dagar för att fixa allting, säger Peter Ingmarsson från arrangerande Munkeruds bygdelag.

Är du orolig?

– Lite orolig är jag, det fattas folk som ställer upp, säger Peter Ingmarsson.

Men i år var det hundratals besökare som klädde ut sig och dansade, precis som vanligt. 

– Det är jättemysigt att klä ut sig! Det är väldigt roligt att den här traditionen lever kvar. Mina barn klurar ju varje år på vad de ska klä ut sig till på Knut, säger Malin Lunde som besökte knutfesten.

Mer om Munkfors

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".