Flera hundra personer gick i det tysta fackeltåget i Karlstad på söndagen.
1 av 3
Flera hundra personer gick i det tysta fackeltåget i Karlstad på söndagen. Foto: Ulla Walldén/Sveriges Radio.
Margareta Jonilson framför staty på Stora torget
2 av 3
Margareta Jonilson är initiativtagare till manifestationen. Foto: Sara Johansson/P4 Värmland
När det tysta fackeltåget kommit fram blev det sång.
3 av 3
Samling innan det tysta fackeltåget gick iväg. När de väl kom fram blev det sång. Foto: Ulla Walldén/Sveriges Radio.

Fackeltåg för Metoo-rörelsen i hela landet

Margareta Jonilson: Vi hoppas att männen ställer upp runtomkring
1:55 min

På söndagseftermiddagen anordnas fackeltåg runtom i hela landet för att visa att Metoo-rörelsen lever vidare och som ett avstamp för att kräva förändring. Men männen får inte vara med i tåget.

– Den här manifestationen heter ljuset på, och det är på kvinnorna då. Vi vill samlas i en stark gemenskap av systerskap. Vi vill hellre bli omfamnade av männen utifrån sidorna och så vill vi själva ha ljuset på oss, säger Margareta Jonilson. Hon är engagerad i Fi men manifestationen är politiskt obunden. 

I den här debatten har det ju efterfrågats ett större engagemang från män för att få bukt med de här problemen, varför får de då inte vara med?

– Om vi ser det här som ett avstamp så känner vi att vi samlar kraft i systerskapet. Så hoppas vi att männen ställer upp runtomkring och så börjar vi i morgon, måndag, då sätter vi fart på allvar och då gör vi det tillsammans allihop, säger Margareta Jonilson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".