Hammarö kommun, fasadbild kommunhuset. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Hammarö kommun. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Hammarö

Hammarö ska behålla sina ensamkommande över 18 på HVB-hem

"Vi vill ge dem så bra förutsättningar i livet som möjligt"
0:58 min

Hammarö kommun ska låta asylsökande ungdomar som fyller 18 år bo kvar i kommunen, om de går i skolan. Det beslutet tog kommunstyrelsen igår.

 - Vi vill ge dem så bra förutsättningar som möjligt i livet, så de får vara kvar hos oss - om de sköter skolan, säger kommunalrådet Per Aspengren (S).

Innebär detta att de får bo kvar på HVB-hem?

- Ja, sen får vi se hur vi löser det framöver. Om de är så pass mogna att de kan bo i stödboende ska de göra det.

Regeringen har delat ut ett tillfälligt statsbidrag som kommuner kan använda för att ungdomar ska slippa flyttas till asylboenden för vuxna när de uppnått 18 års ålder. Hittills är det bara tre av Värmlands 16 kommuner, Sunne, Kil och Årjäng, som använt pengarna till detta.

För Hammarös del innebär det tillfälliga statsbidraget ett tillskott på drygt en halv miljon kronor i år. Men det kommer inte räcka för att täcka kommunens kostnader, säger Per Aspengren:

- Vi har räknat ut att detta kommer att kosta mellan två och fem miljoner kronor, säger Per Aspengren.

Liberalerna och Moderaterna reserverade sig mot kommunstyrelsens beslut, eftersom de anser att det borde vara fullt finansierat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".