MSB vill själva utveckla psykologiska försvaret

0:54 min

Statsminister Stefan Löfvén (S) vill inrätta en ny myndighet för psykologiskt försvar. Men MSB, som har de frågorna idag, vill hellre fortsätta utveckla den verksamheten själva.

Regeringen ska inrätta en ny myndighet för det psykologiska försvaret. Det sa statsminister Stefan Löfven på försvarskonferensen Folk och Försvar i Sälen i helgen.

Ansvaret för det psykologiska försvaret ligger idag på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som vid ett flertal tillfällen äskat mer pengar för att utveckla arbetet inom den egna organisationen.

Svante Werger är kommunikationsdirektör på MSB. När P4 Värmland ringer upp honom under måndagen för att se om statsministerns besked väckt några reaktioner sa han så här:

– Vi har sett stora fördelar med att de här frågorna ligger på MSB, vi ser kopplingar till mycket annan verksamhet som vi bedriver och tycker det finns synergier ur det perspektivet.

Enligt Svante Werger finns ännu inga kända detaljer kring Stefan Löfvens förslag och därför går det heller inte att analysera nackdelar och fördelar.

Hade det varit bättre för er att mer resurser tillfördes MSB för att jobba med de här frågorna? 

– Det är de förslag vi lyft i budgetunderlaget så det har varit vår utgångspunkt, säger Svane Werger.

Är ni förvånade att det här förslaget kom?

– Både och. Lite förvånade att det kom så snabbt. Det fanns en skrivelse om att en ny myndighet skulle utredas men statsministern gick ju längre i s säger Svante Werger.