Död varg. Foto: Länsstyrelsen i Värmland
Vargar i Värmland jagas illegalt säger flera myndigheter. Vargen på bilden är skjuten med tillstånd. Foto: Arkivbild Länsstyrelsen

Polisens arbete mot tjuvjakt på varg ifrågasätts

Miljöåklagare: Det har varit svårt att få det stöd vi behöver i Värmland
8:29 min

Polisen har inte gjort en enda förundersökning om tjuvjakt på varg i Värmland under 2017. Miljöåklagare Christer Jarlåsen är kritisk till att polisen inte gör mer.

– Jag tycker det är väldigt olyckligt att det område där Värmland ingår, och där vi har mest varg i landet, att det där varit ganska svårt att få det stöd vi behöver från länsstyrelse och polis att upparbeta information så att vi kan komma vidare i något av de här ärendena.

Det säger Christer Jarlåsen på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål i Östersund som tar emot alla misstankar om jaktbrott på varg från polisregion Bergslagen.  

– Vi har inte fått några anmälningar från Värmland avseende jakt på varg under året.  

Efter 15:00 idag (torsdag) kommer Länsstyrelsen till P4 Värmlands studio för att svara på kritiken.

P4 Värmland har försökt ta reda vad som görs i länet i arbetet mot tjuvjakt det senaste året men det har varit svårt. Även informationen från ansvarig polischef Tomas Johansson i Örebro är mycket knapphändig.

Han är sektionschef för arbetsmiljö- och miljöbrott i polisregion Bergslagen. Efter att ha ändrat sig flera gånger säger han till slut att det inte gjorts några förundersökningar under 2017 avseende jaktbrott mot varg i Värmland. Men det har kommit in sju anmälningar. En av dem avser en fälla.

– Det är svåra fall att utreda. Flera av dem gäller åtelkameror som sitter uppsatta i skogen. Att styrka juridiskt att det gäller just mot varg är kruxet och det som är svårt, säger han till P4 Värmland. 

Tycker du att ni gjort tillräckligt för att hitta vittnen och bevismaterial?

– Ja, men det finns ju inga vittnen. Om du har en åtelkamera mitt ute i sjumilaskogen hur ska vi kunna hitta vittnen? 

Det finns inte längre någon utsedd utredare som har hand om jaktbrott i regionen efter att den förra gick i pension. Att jaktbrottsärenden nu delas ut bland flera personer i en grupp tycker polischefen är bra.
Miljöåklagaren är av motsatt åsikt. 

Det har också motsatta åsikter om huruvida jaktbrottsärenden ska lämnas vidare till miljöåklagare eller ej. Enligt polischefen ska det bara ske om det finns en misstänkt. Enligt miljöåklagaren ska alla upplysningar om jaktbrott lämnas vidare till honom oavsett. 

De är dock överens om två saker. Ett - att det största problemet är att jaktbrott sker i det fördolda med få vittnen som ställer upp. Två - att tjuvjakt på varg sker i Värmland.

– Jag är också starkt övertygad om att det förekommer illegal jakt på varg och att den är organiserad och att den förekommer i Värmland, säger polischefen Tomas Johansson som liknar de slutna sällskapen med tjuvjägare vid HA och Bandidos.  

Det är polisen och länsstyrelsen som har huvudansvaret för att skydda vargen. Ingen av dem har under året gjort en egen polisanmälan om jaktbrott. 

En anledning till att P4 Värmland vill ta reda på mer om tjuvjakten är att flera vargar i flera revir i Nordvärmland försvunnit spårlöst under de senaste åren. Det visar länsstyrelsens inventeringar. I den senaste rapporten stod att denna höga omsättning av vargar "indikerar att det förekommer illegal jakt". 

Det finns även forskning, till exempel från det samskandinaviska forskningsprojektet Skandulv, som visar att tjuvjakten i landet är så utbredd att det handlar om att varannan varg som dör har dödats illegalt.

Även på Statens veterinärtekniska anstalt ser man bevis på illegal jakt. Av de drygt 500 döda vargar som undersökts senaste tio åren så har 7 procent gamla skottskador. (Du hör mer om forskningen och SVA i ljudklippet ovan.)

Miljöåklagaren efterlyser bättre resurser generellt hos polisen och bättre stöttning till de poliser som ska utreda jaktbrott. 

 – Från det polisområde Värmland tillhör har man hittills inte kunnat garantera oss de utredningsresurser som skulle behövs i ett fall med större dignitet. Men det senaste åren har det i och för sig inte varit aktuellt. 

Enligt Torsbys polischef Tomas Sahlström så har det inte kommit in några anmälningar om jaktbrott på varg under 2017. 

Har du erfarenheter eller andra reflektioner av tjuvjakten eller polisens och länsstyrelsens arbete mot detta i Värmland så hör gärna av dig. Kontaktuppgifter finns nedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".