Hovfjällets skidanläggning. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Många rallyintresserade har bokat boende i Hovfjället, vilket gör att anläggningen får minskade intäkter. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Hovfjället förlorar hundratusentals kronor på rallyt

1:31 min

Svenska rallyt brukar innebära klirr i kassan för många företagare. Men att tävlingarna nu har flyttat fram en vecka innebär att skidanläggningen Hovfjället förlorar över 200 000 kronor.

– Det är ju vecka 7 som är Göteborgs sportlov och då är vi alltid fullbokade med skidåkare. Men nu är det massa rallyfolk som bokat, säger Hovfjällets vd Karl-Eric Westerberg.

Han uppskattar att det innebär att skidanläggningen förlorar över 200 000 kronor i intäkter i form av liftkortsförsäljning och skidhyra. Men förutom att Hovfjället drabbas så tror han också att rallypubliken påverkas av att rallyt flyttat fram till landets första sportlovsvecka. 

– Det är ju massa rallyfantaster som inte får någon plats att bo på heller. Så det är lite dubbel verkan, säger han.

Hur känner du för allt det här då?

– Jag tycker att det är förjävligt. Man pratar om att rallyt är gott för så mycket och det är klart att det är, men vi är en av få som drabbas negativt. Vi är ett litet företag som kommer att tappa minst 200 000 och det är kännbart. Man undrar ju om man kan vända sig och få bidrag någonstans?

Svenska rallyts vd Glenn Olsson säger till P4 Värmland att han förstår problemet.

– Det är tyvärr inte mycket vi kan göra åt det. Vi vill ju ligga vecka 6, men det är ju inte vi som bestämmer.

Och frågan om bidrag, är det något ni skulle kunna hjälpa till med?

– Ja, kontakten till FIA har vi så den skulle vi kunna förmedla. Men chansen att få kompensation är nog ganska liten, säger Glenn Olsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".