stånd med tält och människor
patientföreningar samlas på världscancerdagen Foto: Hedvig Nilsson

Cancerköer oroar patientföreningar

2:24 min

Idag på världscancerdagen samlas tre patientföreningar på Bergvik köpcenter i Karlstad. Något som förenar dem alla är en oro för långa väntetider inom cancervården.

- Man mår inte bra när man fått ett cancerbesked. Då vill man ha detta åtgärdat. Prostatacancer ligger i botten med jättelånga väntetider, säger Håkan Florin som är ordförande för prostatacancerföreningen i Värmland.

De andra två patientföreningarna på plats var Gyncancerföreningen Musslan och tarm- uro- och Stomiförbundet IlCO.

- Cancer är en akutdiagnos och ska behandlas som en sådan. Men vi ser nu att i till exempel Skåne har de otroligt långa väntetider och det gör att tumörer som är botbara blir icke botbara, säger Anna-Karin Kihlström, ordförande i ILCO Värmland.

År 2015 infördes standardiserade vårdförlopp inom sjukvården för att minska väntetiderna och göra vården mer jämlik över landet. Där sätts tidsgränser för hur lång tid det får ta från remiss till operation eller behandling. Vid prostatacancer gäller 60 dagar om det är fråga om en högrisktumör. En gräns som sjukvården idag har svårt att hålla:

- Det är inte acceptabelt. Det är resurser som måste till, tror Håkan Florin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".