Håkan Fielding, förste socialsekreterare i Kristinehamns kommun. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Håkan Fielding, förste socialsekreterare i Kristinehamns kommun. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Kristinehamn tidigt på banan i kampen mot spelmissbruk

5:02 min

Bara några få av de värmländska kommunerna har ökat budgeten för att klara det nya lagkravet att hjälpa spelmissbrukare. Samtidigt säger de flesta att de har beredskap och kompetens, men att antalet fall hittills är litet, enligt P4 Värmlands enkät.

En kommun som redan i flera år har satsat på att behandla spelmissbruk är Kristinehamn, säger förste socialsekreteraren Håkan Fielding:

– Vi var på banan ganska tidigt kring spelmissbruk och spelberoende, och har satsat på en utbildning för behandlarna sedan tidigare.

Och i Kristinehamn satsar man nu också på en ny apptjänst i behandlingen av spelmissbrukare.

Sedan årsskiftet ingår ansvaret för spelmissbruk i socialtjänstlagen, och därmed är kommuner och landsting skyldiga att erbjuda stöd och vård till personer som har problem med spel om pengar.

P4 Värmland har i en enkät ställt frågor om det till alla värmländska kommuner. Nästan alla svarar nej på frågan om man har skjutit till extra pengar i budgeten för att klara uppdraget.

Det förvånar Henrik Armus, ordförande för organisationen Spelberoendes riksförbund. "Ska man få en verkstad måste man tillföra medel, och det finns stora samhällsvinster att göra på att satsa på det här", säger han till P4 Värmland.

Men hittills har också antalet ansökningar från personer med spelmissbruk till kommunerna varit få. Hagfors har ett aktuellt ärende, och där medger man också i sitt enkätsvar att man i nuläget inte har kompetensen för att behandla spelmissbrukare.

– Vi tänker att man kan behöva särskilda insikter när det gäller spelmissbruk när man utreder, eller när man beviljar insatser, och det måste vi titta på under året, säger Maria Järnberg, verksamhetschef för individ- och familjeomsorgen i Hagfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista