spelmissbruk spelreklam mejl mobil
Frestelserna är många och spelreklamen gör sig påmind överallt berättar Andreas. Foto: Annika Ström/ Sveriges radio

Andreas spelade bort jobb och vänner

5:35 min

Karlstadsbon Andreas är kritisk till att han fick vänta i i flera år på att få behandling mot sitt spelmissbruk.

– Vi har fått kämpa mycket för att få kommun och landsting att lyssna. Jag hoppas att det ska bli bättre med den nya lagen. Nu är det lite mer klart vet som har ansvaret, säger Andreas, 25 år. 

Sedan årsskiftet måste kommuner och landstinget erbjuda vård och stöd till personer med spelmissbruk. Spelmissbruk skrivs in i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen.

Andreas började nätspela när han var 16-17 år. Hans mamma förstod tidigt att hans spelande inte var friskt och försökte länge få hjälp från samhället. Förgäves. 

– De vill inte tro på det och som spelare är du bra på att ljuga och förvränga sanningen. 

Hit kan du vända dig om du vill ha hjälp angående spelmissbruk (Stödlinjen.se)

Andreas kunde spela bort hela sin lön på nätspel över en natt. Han vände på dygnet, förlorade jobb och vänner. Men enligt Andreas kunde vare sig kommun eller landsting erbjuda någon behandling mot just spelmissbruk. 

Det var först förra året, efter åtta års spelande, när landstinget till slut, efter hans mammas påtryckningar, skickade honom till behandlingshemmet Game Over i Linköping som det vände - med kognitiv beteendeterapi.

– Nyckeln för mig har varit kunskap och förstående om att det är ett beroende. Jag har lärt mig att det ofta är känslostyrt och att man flyr från någonting. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".