HG Storm. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
HG Storm. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Radiopsykologen skeptisk till självhjälpstrenden

8:12 min

Självhjälpsböcker säljer som huvudvärkstabletter och snorpapper så här i vabruari - men hur mycket ska vi lägga på lyckolitteraturen?

Att intresset för psykologi är stort hos folk i allmänhet, det tycker radiopsykologen är positivt. Men samtidigt tycker han att man ska förhålla sig skeptisk.

– För mig är det kejsarens nya kläder all the time. Är det inte någon typ av bristsymptom i livet: ska jag förbättra mig? Nu är jag mer inne på acceptans, säger HG Storm.

Han tycker att det finns bra saker att hitta i självhjälpslitteraturen, men han vänder sig mot industrin.

– De är duktiga marknadsförare - men det är bara gamla repriser, säger han.

Boken "Omgiven av idioter", som nyligen låg på topplistorna. I den delas olika personlighetstyper i olika färger, för att man ska kunna känna igen andra personlighetstyper och kommunicera med dem på bästa sätt.

– När man tittar på det här är det lite samma bransch som horoskop. Ju mer komplicerad verkligheten blir, ju mer oroliga tider det är - desto större tendenser har vi att söka enkla förklaringsmodeller. När det blir komplext: ner på fyra färger, säger HG Storm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".