Svenska tidningar liggandes på ett bord. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Foto: Hasse Holmberg/TT.

Höjt presstöd väntar nästa år

2:13 min

Det statliga stödet för journalistik i underbevakade områden ska höjas, enligt en överenskommelse mellan sju riksdagspartier. Sverigedemokraterna står utanför.

– Det är viktigt för att människor ska ha tillgång till kvalitetsjournalistik. Det är viktigt i en tid då det florerar så mycket falska nyheter med dålig källhänvisning och till och med osanningar, säger värmländska riksdagsledamoten Berit Högman (S). Hon är en av sju partiföreträdare som skrivit under artikeln på DN Debatt.

Dagens utvecklingsstöd vidareutvecklas med fokus på samarbeten för att möta digitaliseringens utmaningar. Totalt höjs stödet med 20 procent jämfört med dagens presstöd. Det ska gälla från 1 januari 2019" 

I förslaget ingår också ett nytt stöd för journalistik i så kallade vita fläckar, med maximalt en miljon kronor per område (normalt en kommun). Dessutom höjs bland annat distributions- och driftstöden.

Enligt medieutredningen upplever 43 procent av medborgarna att de ibland eller ofta inte informeras tillräckligt före beslut om förändringar i närmiljön.

Det nya presstödet kräver ett godkännande i enlighet med EU:s regler om statsstöd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".