Fotograf står säkert bakom avspärrningarna. Foto: Isak Olsson/Sveriges Radio.
Fotograf står säkert bakom avspärrningarna. Foto: Isak Olsson/Sveriges Radio.

Förarnas vädjan till publiken: Tänk på säkerheten

1:06 min

Förra året var man flera gånger nära att ställa in sträckor då vissa åskådare inte respekterade avspärrningarna. Nu vädjar förare och arrangörer till publiken inför årets rally.

"Rally är en farlig sport. Följ alltid instruktionerna från arrangörer och funktionärer. Stå bakom avspärrningarna, och stå aldrig på förbjudna platser. Du får gå på sträckan fram tills 30 minuter innan start, men aldrig efter det. Var försiktig, och ta hand om er."

Det är budskapet som Svenska Rallyt och rallyförarna nu tillsammans basunerar ut genom en video (se videon längre ned i artikeln) som publicerats i sociala medier, och konstigt vore väl annat. 

Under förra årets rally hade man stundtals stora problem med publiksäkerheten. Det kom flera rapporter om åskådare som passerat avspärrningarna och gått på sträckan vilket gjorde att man flera gånger övervägde att ställa in sträckor. 

Var inte på sträckan och gå när det är mindre än 30 minuter kvar till start, och var försiktiga.

I år har det dessutom kommit ovanligt mycket snö, något som kan locka ut publiken på vägarna.

– Det blir ett väldigt fint rally med snön och det blir säkrare för förarna. Men det innebär också en risk för publiken, säger säkerhetschef för Svenska rallyt Stig-Rune Kjernsli.

Anledningen beror på att snön gör att det blir jobbigare att ta sig till publikplatserna från parkeringsytorna. Och risken är då att publiken går på delar av den plogade rallybanan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".