Vapensköld på vägg. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Tre män häktade för grovt rån

2:42 min

Tre män har häktats misstänkta för det grova rånet i Arvika i helgen. Vid rånet utfördes även en skendränkning.

Enligt åklagaren Henrik Lundh är det fyra personer som har hotat och misshandlat en man i en lägenhet i Arvika i helgen. De ska även utsatt mannen för skendränkning genom att trycka ner hans ansikte under vattnet i ett badkar. 
Åklagaren ser flera skäl till att rubriceringen ska vara grovt rån.

– Hotelserna som uttalats har varit grova eftersom vapen använts. Våldet som använts har varit allvarligt så det är grov misshandel. När man tvingar ner hans huvud i vatten har han blivit grovt tvingad. Och när man låst in honom är det ett olaga frihetsberövande.

Åklagaren beskriver att innan gärningsmännen lämnade platsen så tvingade de av mannen pengar, tog hans kontorkort och tog ut pengar på detta.
De låste sedan in honom i ett förråd utanför lägenheten.
När mannen lyckats ta sig ut ur förrådet fick han hjälp av en granne att larma polisen.

– De fem inblandade personerna var ytligt bekanta med varandra sedan tidigare. 

Häktningsförhandlingarna hölls under onsdagseftermiddagen i Värmlands tingsrätt och männen häktades på sannolika skäl för grovt rån. 
Besked väntas under kvällen om även den fjärde personen, en kvinna, häktas.

– De nekar till brott. De medger att de varit på plats men att det inte använts våld och inte gått till så som jag påstår, säger åklagaren.   

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".