Maria Larsson, professor, omvårdnad
1 av 2
Maria Larsson, professor i omvårdnad Foto: Maria Andersson Bergström/Sveriges Radio
Kaisa Bjuresäter, lektor, Karlstad universitet
2 av 2
Kaisa Bjuresäter, lektor vid Karlstads universitet Foto: Maria Andersson Bergström/Sveriges Radio

Kontaktsjuksköterskor viktigt för cancerpatienterna

4:49 min

En modell för stöd till cancerpatienter i Karlstad och Örebro var på tapeten när Forum Värmland ägde rum i Karlstad under onsdagen.

Modellen kallas sjuksköterskor i samverkan och innebär att cancerpatienter ska tilldelas en sjuksköterska som kan hjälpa dem tillbaka efter sjukdomen. Modellen har kommit fram ur forskning gjord av Maria Larsson.

Modellen är framtagen för patienter som har cancer i huvud- och halsområdet och var en av de saker som diskuterats idag på Forum Värmland, en mötesplats för forskare och forskningsintresserade inom hälso- och sjukvårdsområdet.

– Alla cancerpatienter behöver hjälp och stöd tillbaka till livet eller att må så gott som möjligt den tiden som man har kvar, säger Maria Larsson, professor i omvårdnad. 

Kaisa Bjuresäter, lektor vid Karlstad Universitet forskar även hon inom området och hon tror att man närmar sig målet att alla cancerpatienter ska ha tillgång till en egen kontaktsjuksköterska, men att det finns delar som inte får glömmas bort.

– Sen handlar det ju om att se till att kontaktsjuksköterskorna också får dom förutsättningarna att ge den vård som man ska göra som kontaktsjuksköterska så att alla patienter ska kunna få en bra vård med en trygghet och kontinuitet och att vården ska vara jämlik, säger Kaisa Bjuresäter, lektor vid Karlstad Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".