Amerikansk fotboll
Foto: Anders Peterson

Kan få nationell utbildning i amerikansk fotboll

1:13 min

Karlstads-Hammarö gymnasienämnd har lämnat in en ansökan till Skolverket om att få starta en nationell idrottsutbildning i amerikansk fotboll.

Satsningen görs tillsammans med Carlstad Crusaders. 

– Jag tror att det skulle betyda jättemycket. Vi satsar ju på både herr- och damverksamhet, säger Carlstad Crusaders klubbdirektör Robert Sundberg. 

Crusaders herrlag har dominerat den amerikanska fotbollen i Sverige och tog i somras till åttonde raka SM-guld. Men Robert Sundberg menar att satsningen på ett nationellt idrottgymnasium också är en möjlighet för klubben att stärka upp på damsidan.

– Vi har ett damlag där vi börjar titta på ett ungdomslag. Då kan vi tidigt säga till de tjejerna som är intresserade att det finns en möjlighet att satsa på idrotten, likväl som killarna har möjlighet att satsa på idrotten. Det var en jättestor bidragande orsak till detta, säger han.

Om Skolverket godkänner ansökan är ambitionen att den nationella gymnasieutbildningen i amerikansk fotboll ska starta hösten 2019. Amerikansk fotboll har funnits som nationell idrottsutbildning tidigare. Den senaste årskullen antogs 2012 och tog studenten tre år senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".