hö gräs foder silage Alexandra Åhs Långenäs Karlstad
1 av 3
Först efter flera samtal fick stallägare Alexandra Åhs tag på silage. Foto: Annika Ström/ Sveriges radio
hö silage gräs hästar långenäs karlstad
2 av 3
Hästar äter mer när det är kallt och det förvärrar höbristen. Foto: Annika Ström /Sveriges radio
hö gräs foder thomas Larsson Tolerud Hästfoder & Maskin AB i Kil
3 av 3
Vallodlare Thomas Larsson i Kil får 10-15 samtal om dagen från kunder som letar hö. Foto: Annika Ström/ Sveriges radio

Höbrist oroar hästägare

5:09 min

Det är brist på hö i Värmland. Foderproducenter blir nedringda och flera hästägare har svårt att hitta mat till sina djur.

– Det var inga annonser ute på hö och när jag ringt runt till fyra stycken och alla sa nej då började jag verkligen känna att jag blev stressad, säger Alexandra Åhs. Hon driver ett inackorderingsstall för 18 hästar på Långenäs utanför Karlstad. 

Även flera foderproducenter som P4 Värmland pratat med beskriver bristen på hö. 

– Det är stort brist bedömer jag - just när det är länge kvar till ny skörd och bete, säger Thomas Larsson Tolerud Hästfoder & Maskin AB i Kil. 

Han blir kontaktad ungefär 15 gånger om dagen av hästägare som letar hö.

– De ringer väldigt mycket folk varje dag som letar efter foder som de inte får tag i. De ringer från hela Sverige och även från Norge. En del är mer desperata än andra. 

Han har 40 ton kvar men allt är tingat av stamkunder. 

- Jag tror tyvärr det kommer bli sämre innan det blir bättre.  Jag upplever att alla haft sämre skörd och de som har mjölkkor har fullt sjå att tillgodose sina egna behov. 

Även foderproducenten Erik Forsberg i Kil, som sitter i LRFs styrelse, beskriver en tydligt ökad efterfrågan på torrt hö och ensilage.

– Det är många nya som ringer eller mejlar, ungefär 5-6 om dagen. En del är ute i god tid och en del har lite panik. Jag har bara så det räcker till mina gamla kunder.

De producenter som P4 Värmland pratat med förklarar höbristen med förra årets dåliga vallskördar. Bidragande faktorer är att grannlandet Norge haft ännu sämre skördar samt att det är långa väntetider på slakt i Värmlandsregionen. 

Alexandra Åhs som har sitt inackorderingsstalll vid sjön Alstern utanför Karlstad lyckades till slut hitta en höbonde. 

– Det slutade med att grannen kände en som hade. Jag fick 48 balar igår. Det känns bra men jag tror inte det räcker våren ut. 

Har du något råd att ge till hästägare som letar?

– Ring inte till de stora producenterna för de har ofta stora kunder som köpt upp allt. I värsta fall ta bilen och bara åk ut, knacka på och fråga om de har. Jag har sett skyltar längs vägen att de har ensilage. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".