Branschfolk: #metoo har gjort skillnad

3:18 min

Bransch efter bransch gjorde sina egna #metoo-upprop under slutet av förra året. Många vittnar nu om att det har börjat göra skillnad.

Uppropen gjordes för att få ett slut på sexuella trakasserier mot kvinnor.

– Ja, jag hoppas och tror det att det blivit en liten skillnad. Vi vågar säga ifrån nu om vi blir behandlade på ett sätt vi inte vill, säger operasångerskan Karolina Andersson.

Hon fortsätter med att berätta om att vi kvinnor vågar även säga ifrån om vi ser att någon kollega inte blir behandlad på ett respektfullt sätt.

Operasångerskorna är inte ensamma om att tycka att det blivit en viss förändring. P4 Värmland ringde runt till flera olika yrkesgrupper som nästan alla vittnar om att det går åt rätt håll.

Kvinnorna i byggbranshen till exempel säger att grabbarna pratar mycket mer om det här nu, de pratar även om branschens invanda machokultur och hur de ska bryta gamla mönster.

Kvinnorna i it-branschen säger att cheferna är tydligare i vad som gäller på arbetsplatserna och att det är nolltolerans av alla sorters sexuella trakasserier. Det finns ett fokus på arbetsplatserna som det inte funnits innan.

De kvinnliga läkarna hade även dom sitt egna upprop under  #utantystnadsplikt.

– Det är för kort tidsaspekt, så det är svårt att säga att om det skett någon större förändring, säger Frida Kareliusson, läkare på centralsjukhuset i Karlstad.  

Männen inom operavärlden har dock själva tagit tag i det hela och själva gått ihop för att meddela att de stöttar kvinnorna i #metoo-uppropet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista