Robotar till vården utvecklas på Karlstads universitet

4:42 min

Den här veckan pågår ett internationellt samarbete med utveckling av robotteknik som hjälpmedel inom vården på Karlstads universitet.

Världen över utvecklas det robotar för att kunna användas inom vården. Även här i Värmland pågår sådan forskning av Karlstads universitets docent i elektroteknik Jorge Solis. Han är också programledare för universitetets ingenjörsprogram i elektroteknik.

Han har tidigare spenderat åtta år i Japan där han arbetade med just robotteknik och han har upprättat ett samarbete mellan Karlstads universitet och två universitet i Tokyo, Waseda University och Tokyo Institute of Technology. 

Den här veckan återfinns fyra japanska forskare i Karlstad för ett samarbetsprojekt som är finansierat av den statliga innovationsmyndigheten Vinnova och den japanska motsvarigheten JST. Samarbetet kretsar runt en vidareutveckling av en matningsrobot med namnet Bestic. Robotens skapare Ann-Louise Lindberg, som är forskingsingenjör på företaget Camanio Care, deltar också.

– Den är som en robotarm med en sked längst ut som styrs av användaren. Man kan styra den med bara en knapp, så kan man välja vilka bitar man vill ha och i vilken takt man vill äta, säger hon

Enligt Jorge Solis är robotar en viktig del i framtiden för att lösa en trolig framtida arbetsbrist inom vården. 

– Det finns en ganska stor brist på vårdpersonal och det finns en uppskattning att det kan bli problem redan 2020, säger han. 

Han arbetar även med andra projekt inom robothjälpmedel på universitet. Bland annat håller han på och utvecklar en slags promenadkäpp med hjul som kan känna av vilket slags stöd användaren behöver. Även ett kamerasystem som ska kunna läsa av användarens kroppsspråk. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista