Ulf Mellström, professor i genusvetenskap vid Karlstads universitet. Foto: Karlstads universitet.
Ulf Mellström, professor i genusvetenskap vid Karlstads universitet. Foto: Karlstads universitet.

Karlstadprofessor kräver: "Sluta smutskasta genusforskningen"

Ulf Mellström: "Det är en massa märkliga påståenden"
3:19 min

I en debattartikel i Dagens Nyheter på internationella kvinnodagen går Ulf Mellström, professor vid Karlstads universitet, till hårt angrepp mot landets ledarsidor.

"Det är dags att sluta smutskasta Genusforskningen!" Det skriver Ulf Mellström, professor i genusvetenskap på Karlstads universitet på DN Debatt idag, där han vill reda upp det som han menar är grundläggande missförstånd i debatten. 

– På väldigt lösa grunder säger man att det här inte är vetenskap. Att det är någon slags påhittad kunskap som inte har grund i verkligheten. Det är jättemärkligt, säger Ulf Mellström.

Han syftar bland annat på ledarskribenten Ivar Arpi på Svenska Dagbladet och gästkolumnisten David Eberhard i Göteborgs-Posten, som båda kritiserat genusforskningen. Nu hoppas Ulf Mellström att debattartikeln ska nyansera debatten, inte minst kring #metoo.

– Vi kan väl ha en riktig diskussion kring hur sex används som maktmissbruk på arbetsplatser istället, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".