En dator där en Wikipedia-sida visas. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT.
80 procent av alla biografier på Wikipedia rör män. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT.

#wikigap - för ett jämställt internet

2:51 min

Ungefär 80 procent av alla personer som beskrivs på det webbaserade uppslagsverket Wikipedia är män. Dagens aktion #wikigap är ett försök att göra internet mer jämställt och Sofie Jansson från Molkom är en av deltagarna.

Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, UD och Wikimedia arrangerar idag en världsomspännande aktion, #wikigap, för att bidra till att göra internet mer jämställt.

Ungefär 80 procent av alla biografier på det webbaserade uppslagsverket Wikipedia är nämligen män.

Under KTH:s skrivarstuga på skolans bibliotek kommer studenter/volontärer att skriva, uppdatera och publicera artiklar om framstående kvinnor inom teknik.

Utrikesminister Margot Wallström (S) kommer att närvara och en av den 50-talet volontärerna som samlas i Stockholm idag är Sofie Jansson från Molkom. Hon kommenterar statistiken som KTH har tagit fram:

– Det är inte särskilt förvånande. Det är faktiskt ändå bättre på Wikipedia än i svenskt biografisk lexikon. Det som är bra med Wikipedia är att man där kan göra något åt saken. Vem som helst kan ju skriva en artikel - och det finns många kvinnor det är relevant att skriva om, säger hon till P4 Värmland.

Vad tror du att snedfördelningen beror på?

– Dels att vi rent allmänt haft problem med att kvinnor skrivits ut ur historien än skrivits in i den, dels är det fler män än kvinnor som skriver på Wikipedia.

Kommer det att bli nån skillnad i procenten efter idag då ni har skrivit era artiklar?

– Med tanke på hur många biografier det finns så är det kanske inte riktigt så. Men om fler lär sig att skriva på Wikipedia så kanske vi kan se en förändring, säger Sofie Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista