Maria Sidetun. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Maria Sidetun, träffansvarig för Ung Cancers medlemsträffar för närstående till cancerdrabbade. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Ung Cancer börjar med anhöriggrupper igen

4:00 min

Ung Cancer i Karlstad startar nu återigen upp träffar för anhöriga till personer som drabbats av cancer.

Maria Sidetun är initiativtagare och hon menar att det är viktigt att det finns den här typen av anhöriggrupper.

– Det finns ganska många unga som har närstående som har cancer. Familjemedlemmar, vänner eller släktingar och behöver stöd och bara behöver komma och slappna av en liten stund, säger Maria Sidetun.

Maria Sidetun har haft flera närstående som drabbats av cancer och när Marias bästa kompis fick sitt cancerbesked var Maria med.

– Man hamnar ju i chock och vet inte vad man ska göra. Vi satt bara och tittade på varandra och visste inte vad vi skulle säga. Jag kommer inte riktigt ihåg vad jag tänkte då utan var bara i chock, säger hon.

Marias bästa vän gick bort till följd av sin cancer i december 2015 och hon menar att det har påverkat henne väldigt mycket.

– Man tänker ofta på vad som kan hända. Jag kan ju dö i morgon, eller i dag, man vet ju aldrig. Det är viktigt att vara lycklig hela tiden, inte ha som mål att bli lycklig längre fram, utan att vara lycklig nu, säger Maria Sidetun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".