Peter Sundin. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Peter Sundin. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Hög vit-maktnärvaro i länet

2:12 min

Hot från vit-maktmiljön är fortsatt hög i Värmland, det visar Brottsförebyggande Centrum, BFC:s,årliga rapport.

Enligt rapporten "Hot mot demokratin i Värmland" finns det två värmländska händelser som sticker ut under förra året när det gäller hot från vit-maktmiljön.

Dels i juni 2017 när kommunfullmäktige i Karlstad behandlade frågan om den blivande moskén och ett 40-tal personer försökte störa mötet. Och dels i september när personer från samma rörelse gick till öppen attack mot Pride-paraden i Karlstad.

(Red:s anm: När det gäller Prideattacken friade tingsrätten den åtalade personen då den menade att det inte gick att bevisa att den åtalade gjort sig skyldig till brott. Den friande domen är nu överklagad till hovrätten)

Och Peter Sundin från BFC tror att vi kommer se en fortsatt utveckling av aktiviteter från vit-maktmiljön.

– Jag tror vi kommer fortsätta i den här takten och att vi kommer se en ökad närvaro av den här sortens grupper, säger han.

I sin rapport konstaterar BFC att hotet från vit-maktmiljön är fortsatt hög i Värmland medan hotet från både vänsterextrema grupper och religiösa extremister i stort sett är frånvarande i länet.

Men Peter Sundin menar att vänsterextrema grupper kan komma att svara på den ökade närvaron av vit-maktrörelsen.

– Med en ökad närvaro av vit-maktmiljö brukar det alltid ploppa upp ett motstånd där gruppen egentligen är beredda att ta till våld för att stoppa framfarten. Men det vi behöver se är ett motstånd som inte använder våld utan visar på att det här vill vi inte ha här i länet, säger Peter Sundin BFC. 

En annat problem som lyfts i rapporten är att hatbrottsanmälningarna ökar i regionen där Värmland ingår och sticker ut i ett nationellt perspektiv.

Även hotet mot folkvalda politiker ökar något i Värmland jämfört med 2016. 30 procent av de tillfrågade värmländska politikerna svarade att de utsatts för hot eller trakasserier under året som gått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".