Melinda From. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.
Melinda From, processledare på Compare. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.

IT-branschen vill locka fler kvinnliga programmerare

1:17 min

Flera utredningar har visat att bristen på programmerare kommer att vara stor i framtiden. Nu görs ett försök att locka fler kvinnor till en mycket mansdominerad bransch.

Ett nytt initiativ ska få fler kvinnor intresserade av programmering i Värmland. Tillsammans med Tjejer kodar lanserar Compare ett nytt initiativ i Karlstad för att skapa högre intresse bland kvinnor för programmering i Värmland.

– Ingen homogen grupp är speciellt attraktiv för de som inte tillhör gruppen. Inom sjukvården har man många kvinnor och i IT-branschen har man många män. För att bli en attraktiv arbetsgivare behöver man mångfald och jämställdhet på arbetsplatsen, säger Melinda From, processledare på Compare i Värmland.

Målsättningen är att fler kvinnor ska bli intresserade av jobb inom det digitala, att på sikt bättra på siffrorna och skapa bättre könsfördelning i branschen. Idag är enbart 22 procent av de som jobbar i branschen i Värmland kvinnor. Under våren erbjuds tre kostnadsfria prova-på-kurser inom programmering.

– Tjejer kodar har lyckats kommunicera på ett sätt som ingen annan lyckats med, säger Melinda From.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".