Moderaterna Per-Samuel Nisser och Marléne Lund Kopparklint. Foto: Sveriges Radio.
Moderaterna Per-Samuel Nisser och Marléne Lund Kopparklint. Foto: Sveriges Radio.
Hoten mot politiker

Karlstads kommunalråd: "Det har eskalerat"

3:16 min

Enligt Brottsförebyggande centrums rapport har andelen utsatta kommunpolitiker ökat de senaste året. En bild som de moderata kommunalråden Marlene Lund Kopparklint och Per-Samuel Nisser delar.

Båda har i perioder tvingats ha personskydd och larm på grund av hot.

– De sista åren har det hänt väldigt mycket. Små frågor kan bli väldigt heta och enskilda politiker som personer blir ansatta på ett sätt som jag inte sett förut. Det är inte en bra utveckling, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M).

Var fjärde ledande kommunpolitiker i Värmland har utsatts för brott och över hälften anser sig utsatta för hot eller påtryckningar. Det visar P4 Värmlands enkätundersökning som 40 kommunalråd och oppositionsråd eller oppositionsrepresentanter svarat på.

Flera av de utsatta politikerna vi talat med anger sociala medier som en förklaring till varför klimatet hårdnat.

– Det finns så många kanaler man kan nå ut i, vilket gör att det blir en diskussion på ett annat sätt. Och då kanske man blir så upprörd att man inte kan tygla sig, man går över gränsen. Och vissa av de här personerna som gör övertramp kanske tycker att de kan göra det för det blivit normaliserat, tror Marléne Lund Kopparklint (M).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".