Ett dödshot på en lapp. Foto: Sveriges Radio.
Foto: Sveriges Radio.

Var fjärde värmländsk kommuntopp tvingas till säkerhetsåtgärder

5:30 min

Repade bilar, bortslängda brevlådor och brev med bajs. Det är något av det som förtroendevalda i Värmland fått utstå på grund av sina politiska uppdrag. Det framkommer i P4 Värmlands enkätundersökning.

– Många i Karlstadpolitiken har överfallslarm och vi har vakter på kommunfullmäktige och kommunstyrelsen. Jag är otroligt bekymrad över utvecklingen, säger Niklas Vikström (L), kommunalråd i Karlstad.

Nästan var tredje ledande politiker i Värmland utsattes under förra året för hot, trakasserier, våld eller skadegörelse. Det visar Brottsförebyggande centrums senaste rapport. Och bilden av en utsatt politikerkår bekräftas i P4 Värmlands egen enkätundersökning.

Vi skickade enkäten till samtliga kommunalråd och oppositionsråd eller oppositionsrepresentanter i Värmland. Nästan alla, 40, svarade. Av dessa skrev 24 att de utsatts för hot eller påtryckningar och 10 att de utsatts för våld eller något annat brott. Var fjärde hade tvingats vidta särskilda säkerhetsåtgärder på grund av hot. En av dem är Anne-Marie Wallouch (V), kommunalråd i Kristinehamn:

– Det värsta jag upplevt var när jag fick ett brev hem med ett väldigt rasistiskt innehåll och som dessutom innehöll avföring. Jag öppnade det på mitt köksbord. Det var väldigt otäckt och jag fick då personskydd och ett larm, berättar hon.

På frågan om de någonsin låtit sig påverkas i sin politikerroll av hot eller påtryckningar svarar bara två av de folkvalda ja. Men flera av de vi talat med säger att de har påverkats - som privatpersoner:

– När det varit som hetast i olika frågor ser man över sitt levnadsmönster, hur man rör sig så att man hela tiden tänker på säkerheten, att man är där det finns människor som kan se, säger Tobias Eriksson (S), oppositionens representant i Sunne.

Undersökningen visade också att anmälningsbenägenheten är låg. 16 av de som utsatts för hot eller andra brott svarar att de inte polisanmält alla incidenter.

– Det har väl varit situationer där bara jag och den personen hört saken, och då finns det väl inte mycket att gå på, säger Tobias Eriksson.

Men Marlene Lund Kopparklint, moderat kommunalråd i Karlstad polisanmäler alltid:

– Jag tycker det är oerhört viktigt. Jag kan känna själv att när man utsatts tillräckligt många gånger går man in i en normaliseringsprocess, man tänker att det inte är så farligt - men det är farligt! Det är ett hot mot demokratin, tycker hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".