Anders Broman. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Anders Broman, statsvetare på Karlstads universitet. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Statsvetaren: Politikerhot utgör ett hot mot demokratin

1:22 min

Var fjärde ledande kommunpolitiker i Värmland har utsatts för brott och över hälften anser sig utsatta för hot eller påtryckningar. Statsvetaren Anders Broman menar att detta utgör ett hot mot demokratin.

Nästan var tredje ledande politiker i Värmland utsattes under förra året för hot, trakasserier, våld eller skadegörelse. Det visar Brottsförebyggande centrums senaste rapport. Och bilden av en utsatt politikerkår bekräftas i P4 Värmlands egen enkätundersökning.

Vi skickade enkäten till samtliga kommunalråd och oppositionsråd eller oppositionsrepresentanter i Värmland. Nästan alla, 40, svarade. Av dessa skrev 24 att de utsatts för hot eller påtryckningar och 10 att de utsatts för våld eller något annat brott. Var fjärde hade tvingats vidta särskilda säkerhetsåtgärder på grund av hot.

Och hot mot politiker kan både direkt och indirekt även utgöra ett hot mot demokratin. Det menar Anders Broman som är statsvetare vid Karlstads universitet.

– Det ena är att det kan påverka politikerna när det gäller vad de vågar säga och vilka frågor de vågar driva. Det påverkar ju politiken direkt. Indirekt påverkan är ju att det blir en såpass dålig arbetsmiljö att man slutar eller väljer att gå in i politiken, säger Anders Broman till P4 Värmland.

Men varför ser vi den här utvecklingen?

– Nu blir fler politiker publika. Förr kanske man kände till nån enstaka politiker i varje kommun. Nu känner man till alla för de synliggör sina åsikter. En medborgare som vill uttrycka hot har också fler ställen att göra det på, säger Anders Broman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".