En skylt som visar att en förhandling pågår. Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.
Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

Åklagare vill se fängelse för äktenskapstvång

5:22 min

Under onsdagen avslutades rättegången i Värmlands tingsrätt mot de tre som åtalats för äktenskapstvång, efter att en minderårig flicka larmade polis om att hon blivit bortgift mot sin vilja.

- Jag vill bestämma om mitt liv själv.

Det sa den minderåriga flickan när hon vittnade mot sina föräldrar via videolänk. Hon är omhändertagen av sociala myndigheter och lever idag på hemlig ort.

Åklagare Pia Hammar vill att hennes föräldrar och deras släkting döms till fängelse, men har inte yrkat på maxstraffet som är fyra år.

- Men absolut inte böter. Det här har drabbat flickan väldigt hårt men jag har svårt att bedöma straffvärdet, säger Pia Hammar.

Det finns ingen rättspraxis att luta sig mot, det är ju ganska ny mark som domstolen ska döma i"

De tre åtalades advokater hävdar att flickan inte utsatts för äktenskapstvång. Enligt de åtalade var hon bara var förlovad, och advokaterna yrkar därför på att åtalet ska ogillas.

Enligt mammans advokat Susanne Ullén var familjen utsatt från hård press från släktingar på att gifta bort sin dotter:

- Släktingar ringde och tjatade på mamma och pappa, de kunde ringa upp till 30 gånger per dag, berättade hon i sin slutplädering.

Flickan vill inte ha skadestånd och har under rättegången sagt att hon inte vill att hennes föräldrar döms till fängelse, men hon har hållit fast vid sin berättelse sen första början.

- Hon tycker att de ska stå för att de har gift bort henne mot hennes vilja. Hon har varit tydlig med att hon ville inte ha den här mannen, att hon ville läsa vidare och studera, berättar flickans advokat Björn Karlsonius.

Rättegången har pågått i fyra dagar och dom meddelas den 4 april.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".