Biskopen om nazistmanifestationen: Fick känna hur det är att leva under hot

4:47 min

Nazister störde arrangemanget Livet värt att leva i Karlstad igår kväll. Biskop Sören Dalevi avbröt arrangemanget när stämningen blev hotfull.

Det var när Alexandra Pascalidou talade om hat och förlåtelse under Svenska kyrkans arrangemang Livet värt att leva i Karlstad igår kväll, som hon möttes av nazister.

En timma in föredraget, vände hon sig ut till publiken och berättade att hon var livrädd, för att det satt nazister från från Nordiska Motståndsrörelsen i publiken. Efter dialog avbröt biskop Sören Dalevi mötet.

– Under musiken mellan första och andra akten noterade vi att det började vandra runt människor som filmade och fotograferade. Efter ytterligare en paus fortsatte beteendet och en bit in i den tredje akten orkar inte Alexandra Pascalidou (journalist och författare) mer. När en av representanterna från NMR började prata avslutade jag mötet 5-10 minuter tidigare än planerat, säger biskop Sören Dalevi.

Hur blev stämningen i publiken när det stod klart att representanter från NMR var närvarande?

– Det intressanta är att alla vi som var i Sundstaaulan under en kort stund fick känna hur det är att leva under hot. Det var en helt ny upplevelse för många och även för mig, säger Sören Dalevi och fortsätter:

– Vad vi fick känna på är ett samhälle som inte är så långt borta, om vi inte tänker efter. Det är vad vi kan lära av det här. Jag beklagar att det blev så här, men på ett sätt blev det bra eftersom vi fick en tankeställare.

Svenska kyrkan, som stod bakom arrangemanget, var förberedda på att något skulle kunna hända under mötet. Vakter var inhyrda och polis fanns på plats.

– Men, vi hade inte väntat att de skulle agera på det sätt som de gjorde, säger Sören Dalevi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista