Militärer med skyddsmask 90. Foto: Roger Vikström/TT.
Foto: Roger Vikström/TT.

Ambulanspersonal i Värmland fortsätter använda skyddsmask 90

1:31 min

Landstinget i Värmland fortsätter att använda skyddsmask 90, trots att arbetsmiljöverket slår fast att endast försvarsmakten får använda sig av den.

– Hellre att man har någon skyddsmask överhuvudtaget än att man inte har någon. Ibland hamnar man i situationer där man inte kan förutse exponering av giftiga ämnen, det säger Wolmer Edqvist, verksamhetschef för Ambulansen Värmland. 

Det är ett nytt ställningstagande från Arbetsmiljöverket som slår fast att endast Försvarsmakten får använda sig av skyddsmask 90. Det här har lett till stor oro från främst ambulanspersonal som nu riskerar att stå utan tillräckligt skydd vid en risksituation med giftiga ämnen, menar flera ansvariga som Nyhetsbyrån Siren varit i kontakt med.

– Det här slog ned som en bomb, säger Magnus Käck, verksamhetsutvecklare vid ambulanssjukvården i Region Östergötland, till Siren.

Men landstinget i Värmland kommer att fortsätta använda gasmaskerna trots att de inte är CE-märkta, alltså har märket för Europeisk säkerhetsstandard. Om man helt skulle förbjudas att använda skyddsmasken skulle det få stora konsekvenser. 

– Det skulle innebära stora svårigheter med att kunna åka ut på larm med farliga ämnen. Eller att vår personal skulle hamna i situationer med farliga ämnen som man inte har någon skyddsutrustning för, säger Wolmer Edqvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".