Blond kvinna och kvinna med kort brunt hår håller i varandras händer
Marita Rantanen Peterson har dövblindhet och måste få sin post från landstinget tolkade med hjälp av taktilt teckenspråk. Foto: Hedvig Nilsson

Landstingets regler hindrar dövblinda Marita att läsa sin egen post

5:27 min

Att kunna läsa sin privata post själv är en självklarhet för de flesta människor. Men Marita Rantanen Peterson i Karlstad, som har dövblindhet, måste be andra om hjälp för att ta del av sina provsvar från sjukvården.

- Jag tycker det är diskriminerande. Det känns kränkande, säger Marita Rantanen Peterson.
 
Eftersom Marita varken kan se eller höra måste hon få breven tolkade i sin hand med taktilt teckenspråk. Marita har en nervsjukdom som gör att hennes sinnen gradvis men ständigt försämras. Många av de provsvar hon väntar på är därför sånt hon själv verkligen vill kunna läsa.

- Jag kan bli jättenervös för att provsvaret ska vara negativt, och då förstår jag typ ingenting när de tecknar. Men om jag läser på punktskrift kan jag läsa om och om igen tills det går in. Det borde vara en självklar rättighet, tycker Marita.

När Marita påpekat att hon inte kan läsa de brev som landstinget skickar henne har hon blivit hänvisad till mina vårdkontakter på 1177. Men det funkar inte, säger Marita som tycker att sajten är otillgänglig för synskadade.

Eftersom Marita kan läsa e-mail själv med hjälp av sin punktskriftdisplay vill hon få sina provsvar och brev i mailform. Tidigare fick hon det men numera säger landstinget att det inte går. Man bryter då mot sekretessen, förklarar landstingsjuristen Isabelle Edgren.

- E-mail är vi förbjudna att skicka. Det är en generell regel om informationssäkerhet som säger att landstinget inte får överföra personuppgifter via öppna nät, det är för att skydda patienternas integritet, säger Isabelle Edgren.

Men den förklaringen köper inte Marita:

- Landstinget bryter ju själv emot tystnadsplikten när de låter andra personer läsa mina brev först, påpekar hon.

- De skyller på sekretess, men jag tycker att jag borde få skriva på en fullmakt eller nånting. Om jag godkänner det borde det vara mitt problem om det kommer ut, lika väl som ett vanligt brev kan öppnas, tycker Marita.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista