Fredrik Lindholm, åttondeklassare, praktikprojekt
Framtidens IT-specialister? Foto: Felix Hall/Sveriges Radio.

Praktikprojekt för ungdomar ska hjälpa IT-branschen

3:48 min

IT-branschen skriker efter folk. Den står inför stora problem med att anställa personer med rätt kompentens och vänder sig nu till högstadieungdomar för att tidigt locka in unga i branschen.

IT-branschen står inför stora problem med att anställa personer med rätt kompentens och vänder sig nu till högstadieungdomar för att tidigt locka in unga i branschen.

– Vi har en jätteutmaning framför oss. Som det är nu kommer det att saknas ungefär 60.000 personer inom digitala yrken de närmsta åren. IT-branschen har dessutom generellt sett varit väldigt mansdominerad. 78 procent av de som är verksamma i branschen idag är män och vi vill skapa en förändring där, säger Fredrik Lindholm, projektedare på Compare.

Den här veckan får därför 19 åttondeklassare från Mörmoskolan på Hammarö chansen att praktisera hos fyra olika IT-företag i Karlstad. Det är IT-stiftelsen Compare som står bakom praktikveckan som kallas Future Kit.

– Istället för att bara berätta att vi ska programmera så har vi vänt på det och istället fokuserat på slutprodukten. Eleverna får ta sig an FN:s globala mål. Ett projekt där de kan vara med och påverka och förändra världen.

Åtta av eleverna som genomför praktikveckan är tjejer. Men det är svårt för IT-företagen i Värmland att locka kvinnorna till branschen.

– Förutom satsningen med praktikprojektet genomför vi också gratis utbildningar där man kan få komma och testa vad kodning är för något. Vi har fått ett stort antal sökande. Det är jättemånga tjejer som vill jobba i IT-branschen. Vi måste bara bli bättre på att kommunicera till dem vad det är vi arbetar med inom IT-branschen, berättar Compares projektledare Fredrik Lindholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".