Götaälvbron, skadat påseglingsskydd. Foto: Trafikkontoret Göteborgs Stad
Götaälvbrons påseglingsskydd måste repareras. Foto: Trafikkontoret Göteborgs Stad

Stopp i sjötrafiken till Vänern får konsekvenser för rederierna

1:07 min

Det är stopp i sjötrafiken mellan Göteborg och Vänern efter att ett fartyg har skadat Götaälvbrons påseglingsskydd som nu måste repareras. Fartygen ligger nu stilla och detta kostar rederierna upp till 35.000 kronor per fartyg och dygn.

Det är stopp i sjötrafiken mellan Göteborg och Vänern. Anledningen är att ett fartyg har skadat Götaälvbrons påseglingsskydd som nu måste repareras. Det här får konsekvenser för rederierna, menar Göran Lidström som är VD för Vänerhamn i Karlstad.

– Det är ju tänkt att båtarna ska gå hela tiden och vara i drift. Ett fartyg som ligger still kostar uppskattningsvis 30 till 35.000 kronor per dygn. Det är något som blir en kostnad för rederierna, som i slutändan också kommer att belasta varuägarna.

Under reparationsarbetet har farleden nu varit avstängd i en vecka, men det är positiva besked från Daniel Lindblad, presstalesman på Sjöfartsverket.

– Trafiken ska vara igång igen vid midnatt, natten till lördag. Då planerar vi att släppa upp samtliga tio fartyg. Så det kommer att bli en vacker parad av fartyg uppför Göta älv imorgon natt.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista