Johan Kristoffersson. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Johan Kristoffersson Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Johan Kristoffersson segrare i premiären efter Ekströms diskning

2:42 min

I premiären i VM i rallycross i Spanien slutade Johan Kristoffersson som tvåa, men efter att Mattias Ekström diskats tilldömdes Kristoffersson segern.

– Självklart är det ju inte den segern man helst vill ha. Helst av allt hade jag velat kunna slå Mattias på banan. Men jag tar emot den segern med öppna armar, säger Johan Kristoffersson till P4 Värmland.

Mattias Ekström utsågs först till segrare, en seger som inte var helt okontroversiell. Petter Solberg dominerade i kvalet inför VM-premiären. Men i finalen försvann norrmannen direkt när han körde in i skyddsvallen direkt efter start.

Istället skulle det bli en duell mellan de båda svenska förarna Mattias Ekström och Johan Kristoffersson. En match som Ekström alltså vann. Men efter målgång diskuterades det om vinnaren Ekström prejat Solberg i starten, något som svensken menar att han var oskyldig till. Några timmar senare meddelade arrangören FIA att Ekström diskades efter incidenten med Solberg. 

– Jag tittade ut genom sidofönstret och då såg jag att han var bakom mig, så jag vet inte vad som hände med honom. Men jag fick en bättre start så jag svängde för att ta linjen innan kurvan, säger Mattias Ekström i intervjun efter loppet.

Ekström hann till och med kliva upp på pallen och fira segern, men ett par timmar senare efter ett jurymöte kom besked att han diskas för att ha prejat Petter Solberg och Johan Kristoffersson tilldelas segern istället.

– Jag hade det lite på känn efter att ha sett incidenten i efterhand, säger Johan Kristoffersson. 

Peter Hedström från Torsby tog sig till final i EM-klassen men slutade sist efter tekniska problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".