Anna Forsberg regionchef för UF-företagen i Värmland, Sofia Beckman fd UF-företagare. Foto Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.
Anna Forsberg, regionchef för UF-företagen i Värmland, och Sofia Beckman, fd UF-företagare. Foto: Örjan Bengtzing/Sveriges Radio.

Jämställda UF-företag i Värmland

1:19 min

Det går riktigt uselt när det gäller jämställdheten i våra bolagsstyrelser, men det finns faktiskt hopp.

Andelen kvinnor som innehar vd-poster i aktiebolag är låg. Endast var femte vd är kvinna visar statistiken från Bolagsverkets som nyhetsbyrån Siren tagit fram, rapporterar DN.

Sämst i landet? Munkfors som har exakt en kvinnlig VD. Hagfors ligger tredje sist i landet på den här listan. Men faktum är att det finns gott hopp om framtiden här i Värmland - i våra UF-företag, alltså företag som drivs av unga - ser det annorlunda ut.

– Det går bättre än nånsin med jämställdheten hos våra UF-företag, säger Anna Forsberg som är regionchef för Ung Företagsamhet.

Fördelningen killar och tjejer när det gäller UF-företagen i Värmland är i det närmaste fifty-fifty. När det gäller UF-företagens vd:ar är 53 procent tjejer.

– Här får tjejerna plats. Här kan de kliva fram och upptäcka och utveckla sina ledaregenskaper, säger Anna Forsberg.

Fakta: 
Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation. Sedan 1980 har UF utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom processutbildningen UF-företagande. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista