Magnus Glavmo och en bild från fabriken. Foto: Pressbild och Sveriges Radio.
Magnus Glavmo är vd för Thermia. Foto: Pressbild och Sveriges Radio.

Tyskt företag tar över Thermia

2:09 min

Det tyska företaget Stiebel Eltron köper Thermia i Arvika av den nuvarande danska ägaren Danfoss.

Thermia utvecklar, producerar och marknadsför värmepumpssystem för uppvärmning, varmvatten och kyla. I Arvika har man idag cirka 210 anställda. Nuvarande ägare är danska Danfoss.

Det tyska företaget Stiebel Eltron, som nu tar över verksamheten, har drygt 3 100 anställda och har en årsomsättning på fem miljarder kronor. 

– Det är väldigt positivt. Vi kompletterar varandra bra då vi är starka i Norden och framförallt på bergvärmepumpar. Stiebel Eltron är starka i Tyskland, Österrike och Schweiz men mer fokuserat på luft/vatten, varmvattenberedning och ventilationsutrustning. Tillsammans har vi ett komplett erbjudande och vi täcker en viktig del av värmepumpmarknaden, säger Thermias vd Magnus Glavmo till P4 Värmland.

Thermia i Arvika kommer att bli den nya koncernens centrum för bergvärmepumpar. 

– Det innebär att vi på sikt kommer att producera alla bergvärmepumpar för hela koncernen. Jag hoppas på att vi nu kommer att växa i Arvika, säger Magnus Glavmo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista