De elva ledamöter som sitter kvar i Svenska Akademien.
De elva ledamöter som sitter kvar i Svenska Akademien. Foto: Tomas Oneborg/SVD/TT-Henrik Montgomery/TT-Linus Sundahl-Djerf/SVD/TT-Jonas Ekströmer/TT-Stina Stjernkvist/TT-

Forskare i upprop mot Svenska Akademien: "Saknar legitimitet"

8:17 min

I ett upprop i Dagens Nyheter skriver över hundra svenska forskare, nio från Karlstads universitet, att de kvarvarande ledamöterna i Svenska Akademien inte förmår bedriva verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt.

"I och med de senaste månadernas ovärdiga händelser vill vi, som är verksamma inom litteratur-, teater- och språkvetenskap med angränsande fält, uttrycka vår starka oro över Akademiens trovärdighet och framtid", skriver de 150 forskarna som är verksamma inom litteratur-, teater- och språkvetenskap.

Nio av de forskare som skrivit under uppropet hör hemma på Karlstads universitet.

  • Blomqvist, Helene, docent i litteraturvetenskap
  • Bäckström, Per, professor i litteraturvetenskap
  • Forssberg, Anna, universitetslektor, litteraturvetenskap
  • Grimbeek, Marinette, fil. dr, engelska
  • Ljung Egeland, Birgitta, lektor i svenska språket
  • Olin-Scheller, Christina, professor i pedagogiskt arbete
  • Svensson, Fredrik, doktorand, engelska
  • Wennö, Elisabeth, docent, engelska
  • Wikström, Peter, fil. dr, engelska

"Vi tvingas konstatera att Svenska Akademien i dess nuvarande skick saknar legitimitet, och att de kvarvarande ledamöterna inte förmår bedriva verksamheten på ett värdigt och adekvat sätt".

Forskarna skriver också att det reformarbete som initierades under Sara Danius tid som ständig sekreterare snarast måste återupptas, så att Svenska Akademien kan bli den öppna, kulturbärande och kulturvårdande institution som dagens samhälle så väl behöver.

– Vi har ju följt mediabevakningen och de ovärdiga beteenden som varit från en del ledamöter. De har satt sina egenintressen framför Svenska Akademiens uppgifter, säger Per Bäckström, professor i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet, till Ekot.

Helene Blomqvist, docent i litteraturvetenskap vid Karlstads universitet, menar att Svenska Akademien skulle behöva en nystart. 

– Akademien har sitt ursprung i en tid då hemliga ordnar var på modet. Det som är rester ifrån hemligt ordensväsende behöver rensas ut, säger Helene Blomqvist. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".