Räddningsfordon framför en byggnad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
1 av 2
Explosionen inträffade här vid ett ställverk nära Hultsbergsrondellen i västra Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Strömmen tillbaka efter stort avbrott i Karlstad

1:30 min

Tusentals hushåll i västra Karlstad var under början av måndagskvällen utan ström efter att en strömtransformator i ett ställverk exploderat.

Strömmen kopplades på igen vid 01-tiden.

– Vi gjorde en provinkoppling stegvis som var lyckosam, säger Lars Elfstrand till P4 Värmland.

Som mest var mellan 3000 och 4000 hushåll utan elförsörjning.

Orsaken var en strömtransformator i ett ställverk som exploderat. Ingen person ska ha kommit till skada och vad som orsakat explosionen är oklart.

– Vi vet inte, de är ju några år gamla de här men vi vet faktiskt inte. Det vi vet är att det har exploderat av någon anledning, säger Lars Elfstrand.

Enligt honom finns det heller inte någon misstanke om brott i samband med strömavbrottet. Man kommer att söka efter anledningen till explosionen under tisdagen. 

Många ska ha ringt polisen efter att ha hört en kraftig smäll vid kvart över tio-tiden måndag kväll.

Eftersom polisen då inte hade information att ge bad de SOS Alarm att stoppa samtalen. Det uppger Kenneth Johannesson, regionvakthavande hos polisen.

Både Centralsjukhuset och polishuset i Karlstad berördes men drevs vidare med hjälp av reservkraft. Deras arbete ska inte ha påverkats av avbrottet. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista