Blåsljus från en polisbil. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Polisavspärrning vid ställverket nära Hultsbergsavfarten i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Oklara skador efter ställverksexplosionen

1:56 min

Det är fortfarande oklart hur stora skador explosionen i ett ställverk i Karlstad orsakade sent igår kväll. Nu på förmiddagen ska anläggningen inspekteras.

– Vi kommer att åka ut och besikta anläggningen och utifrån det fatta en massa beslut om vad som ska göras. Vi hade lite svårt att bilda oss en uppfattning om skadorna i mörkret igår, säger Lars Elfstrand, elnätschef på Karlstads el & stadsnät till P4 Värmland på tisdagsmorgonen.

Det som man närmast ska undersöka hur stora skador anläggningen fått av porslinssplitter.

– Transformatorn som exploderade består av olja och porslin och vi tror att det blivit en kortslutning. När den exploderar är det som att ett trycksatt kärl exploderar och då flyger en massa porslin runt anläggningsdelen.

Det är oklart hur lång tid reparationsarbetet tar.

– Nu ska vi kontakta leverantörer av utrustningen så att vi kan få hit reservdelar. Hur lång tid det tar har jag inget svar på just nu, säger Lars Elfstrand.

Vid explosionen vid 22:17-tiden på måndagskvällen blev stora delar av västra Karlstad strömlöst. Vid 01:00 hade de flesta hushåll fått strömmen åter. Totalt 6 000 kunder berördes av avbrottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista