Stefan Olsson. Foto: Stina Stjernkvist/TT.
Stefan Olsson, generalsekreterare Svenska friidrottsförbundet. Foto: Stina Stjernkvist/TT.

Friidrottsbasen om övergreppen: Helt oacceptabelt

1:53 min

Svenska friidrottsförbundets granskning av sexuella övergrepp är klar. 5 av 192 svarande har utsatts för olika övergrepp, två av dem av sina ledare. Förbundets generalsekreterare, Stefan Olsson från Karlstad, vill nu vidta åtgärder.

– Det är förstås helt oacceptabelt. Två av fallen har skett i landslagsverksamhet, de tre andra i en annan miljö, säger förbundets värmländske generalsekreterare Stefan Olsson.

Det var efter att löparstjärnan Moa Hjelmer vittnat om att hon våldtagits i samband med Finnkampen 2011 som Svenska friidrottsförbundet startade en granskning. Studien är gjord av Linköpings universitet. 406 friidrottare som har varit aktiva i seniorlandslaget under de senaste sex åren har tillfrågats, där en av huvudfrågorna var förekomsten av sexuella och fysiska övergrepp.

I studien framgår att 2,6 procent av de 192 som svarade — alltså fem personer — har blivit utsatta för övergrepp i friidrottssammanhang, och att två av dem utsatts av en ledare eller tränare.

– Det här visar att det har förekommit. Det har rått en tystnadskultur och det har varit svårt för drabbade att berätta. Nu måste vi bryta tystnadskulturen, säger Stefan Olsson

Flera åtgärder presenterades av förbundet. Bland annat en visselblåsarfunktion hos Riksidrottsförbundet och en ny alkoholpolicy.

– Vi kan inte gå tillbaka. Det är som antidopning, det här måste också få gro, säger friidrottsförbundets ordförande Björn Olsson på en presskonferens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".